Ép ház, ép test és lélek

A vaszati tudománya pontos útmutatásokkal szolgál arra, hogyan alakítsuk ki otthonunkat ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek legyünk.

Az ember eredeti állapota az egészség. A betegség a szervezet elhangolódása, a szervezet rezonanciaképességének csökkenése.

A beteg test energetikailag nyitott rendszer. Ez azt jelenti, hogy saját energiamérlege veszteséges, ezért környezetéből minden segítő energiát elszív, felél.

A betegek hisztisek, nyűgösek, s mivel szánalmat érzünk irántuk, ez energiaáramlást indít el feléjük. Egészségessé válni annyi, mint visszaállítani testünk harmonikus működését.

Minden betegségnek van testi, szellemi és lelki oka. Ha a gyógyítás csak az egyik vagy másik szinten történik, az eredmény is csak részleges lesz. (Váradi Tibor nyomán)

Harmónia otthonunkban
Lakásunk energetikai és információs rendszerében jelen lévő hibák, hiányosságok miatt otthonunk is energetikailag nyitott rendszerré válik, így – a harmónia megteremtése érdekében – energiaáramlás indul meg testünkből ezek felé a területek felé.
Tekinthetjük úgy otthonunkat, mint második – beteg- testünket, amely emberi testünktől szívja el az energiát, hogy saját energetikai rendszerét egyensúlyba hozza.

Régen az építészek abban a hitben végezték munkájukat, hogy amennyiben bizonyos vezérelveket követnek, alkotásaikat szent erő hatja át, amely tökéletes összhangban áll a természet törvényeivel.

A vaszati tudománya pontos útmutatásokkal szolgál arra vonatkozóan, hogyan alakítsuk ki otthonunkat annak érdekében, hogy energiamérlege pozitív legyen.
Ezáltal biztosíthatjuk, hogy környezetünk harmonikus rezgéseket közvetítsen felénk, ami által könnyedén fenntarthatjuk eredeti állapotunkat, az egészség állapotát.

Harmónia lelkünkben
Otthonunk bioenergia mezője szoros kapcsolatban van testünk bioenergia mezejével, így ha semmi nem gátolja az energiák szabad áramlását otthonunk területén, az pozitív hatással lesz testünk és lelkünk harmonikus működésére.

„…a gyógyulás attól függ, hajlandó-e a beteg olyan lehetőségeket kipróbálni, amelyek segítségével újfajta módon tekinthet önmagára és az életére.” Dr. David R. Hawkins

Harmónia a világban
Az építészet egyaránt szolgálja az emberiség érzelmi, szellemi és gyakorlati igényeit. Ezért az épületek az önmagunkról és a világról alkotott, mindig változó gondolataink krónikásai. Az olyan új területek előrelépésével mint a kvantumfizika, lassan visszanyerjük egykori fogékonyságunkat a Titokra.

A világ különféle hagyományos rendszerei lassanként egyesülnek: az egyes tudományágak mindinkább összefonódnak, a tudomány hagyományos különbségei idővel eltűnnek.

„…a tudomány hideg fénye csupán megerősíti mindazt, amit a misztikusok és a szentek már régóta állítanak az énről, az Istenről és a valóság természetéről.” Dr. David R. Hawkins

Újra elérkezett az ideje annak, hogy otthonaink kialakítása is magasabb törekvéseinket tükrözze, és ebben tökéletes segítőtársunk a vaszati tudománya.

A vörös falak a csábítás eszközei? Csak óvatosan!

Mindig tiszteltem a kifinomult ízléssel rendelkező lakberendezőket, akik össze tudják hangolni a stílusokat, a megrendelők igényeit és még a helyiségek funkcióit is, a célnak megfelelően. Ha pedig a lakás még ráadásul hétköznap is lakható, na, az már a hab a tortán!

Minap is ámulva olvastam, mennyi apróságra figyelt a cikk írója, amelyek megvalósítása által olyan érzése támadhat látogatóinknak lakásunkba lépve, mintha „szerelmi barlangban” járna. Tehát, ha valaki ezt tűzné ki célként, mármint, hogy egész otthona őszintén kitárulkozva elárulja vágyait („…amint bent úgy kint..” Hermész Triszmegisztosz), akkor továbbadom a trükköket; „Színek, fényhatások, anyagok…ebben áll a nagy titok!”

Igen, ezek mind-mind hozzásegítenek a megfelelő hangulat eléréséhez. Vagyis kell sejtelmes hangulatvilágítás, süppedő szőnyeg és leginkább eredeti hernyóselyem párna.(Nehogy már elég legyen egy kis romantikához a párunk bőrének érintése! Na és azok a frissen vasalt, keményített, természetes anyagú és illatú ágyneműk? – az milyen snassz!)

A csúcs pedig a színek megválasztása!
Sem lakberendezőnek, sem vaszati szaktanácsadónak nem kell lenni ahhoz, hogy tudjuk; a szerelem, a csábítás, a szenvedély színe a vörös. Azt viszont nem árt hangsúlyozni, hogy mennyire óvatosan kell bánni ezzel a színnel, és árnyalataival is!

A tűz elem színeiről van szó, amelynek szerepe korunkban igencsak felerősödött. Néhány évszázaddal ezelőtt még csak fűtésre és ételeink elkészítéséhez használtuk, ma már elengedhetetlen háztartási elektromos eszközeink és közlekedési eszközeink működtetéséhez is.

Ezért át kell gondolnunk, hogy mindennapjainkban milyen problémákat okozhat, ha otthonunkban tovább erősítjük ezt az elemet a többi – föld, levegó, éter, víz-, rovására.

Egészséges dinamizmus helyett állandó nyugtalanság, feszültség, békés, átgondolt megoldások helyett a lobbanékonyság, harag, a vitákra, veszekedésre való hajlam fog bennünk felerősödni.

Ha alvászavarok, nőgyógyászati panaszok, bőrproblémák lépnek fel, akkor sem árt megvizsgálni lakásunkban a tűz és a többi elem egyensúlyát!

Tehát az egész lakást, sőt az egész hálószobát (aminek nem elhanyagolható funkciója a pihentető, nyugodt alvás sem), ebben a hangulatban átalakítani egészen biztos, hogy nem szerencsés!

A vaszati szerint délkelet a tűz területe, tehát a helyiségeknek és a lakásnak ezen az égtáján kell megjeleníteni, akár jelképes formában is.

Ha a tűz elemet sikerül otthonunkban a lehető legjobban, minden túlzástól mentesen felhasználni, az gazdagságot, jólétet, jó egészséget, és békességet eredményez.

Megteremti annak a lehetőségét is, hogy párkapcsolatunk harmonikus legyen, ne hiányozzon belőle az egészséges (!) szenvedély.

Egy ősi szimbólum használata

A szvasztika legkorábbi előfordulásai Indiában Harappában, az Indus-Szaraszvatí civilizációból ismeretesek, de szinte mindegyik archaikus kultúrában az idők kezdete óta fellelhető áldásos szimbólum.

Jóllehet a náci propaganda-gépezet az árjatan kapcsán foglalkozott az óind és a tibeti misztikával is, mégis rosszul döntöttek, amikor a sarkára állított szvasztikát választották jelképüknek. Eleinte ugyan hatalomra segítette őket, és segített a körülöttük lévő világ elpusztításában, viszont végül saját pusztulásukat idézte elő.

A lelkileg művelt árjanok (s ez a szó eredeti jelentése, nem pedig rasszt vagy nyelvet jelöl!) korától a hinduk mind a mai napig használják házasságkötések s egyéb ünnepségek áldásosabbá tételére, vagy házaik bejáratának védelmezése céljából.

A szó jelentése jólét (szu = jó, aszti = létezés), gyakran a szent óm szótag után ejtik ki.

Formája a napkorongot idézi a sugarakkal, egyúttal a Nap erejét és mozgását is jelzi. A legősibb napjel. A Nap pedig -valójában és szimbólumként is-, a sötétség eloszlatója, a világosság forrása, az ember létének záloga.
A szvasztika karjai mutathatnak balfelé és jobbfelé. Az ősi írások a jobbos szvasztikát áldásos jelnek, férfias szimbólumnak tekintik, a balos szvasztika viszont feminin és baljós jel.
A jobbos szvasztika az akadályokat elhárító Ganésa jele, míg a balos Káli istennőt személyesíti meg, valamint az éjszakát és a megsemmisülést szimbolizálja.

Így kerülhet ez a jelkép a vaszati harmonizáló eszközei közé akkor, amikor olyan komoly problémák adódnak házunk, vagy kertünk délnyugati részén, amelyeket egyéb eszközökkel nehezen lehet korrigálni. Ilyen például a délnyugati lejtés, főbejárat, nyitottság, rossz helyre került pince.

A délnyugati égtáj a föld elemhez, és egy olyan védikus bolygóhoz kapcsolódik, melynek felborult egyensúlya ill. negatív ereje életünk minden területére rossz hatással van. A család széthullása az utolsó mozzanat, amit például munkanélküliség, szenvedélybetegségek (drogfüggőség, alkoholizmus) előzhetnek meg.

A szvasztika olyan erőteljesen ható jelkép, amellyel ma is lehet élni, de amint a történelem éppen ezzel a szimbólummal kapcsolatban igazolja, visszaélni is.

 

A karácsonyfa helye és színei

A védikus időkben a Karácsonyt még nem ünnepelték a Földön, ám az általános vaszati elvek segítenek nekünk abban, hogy békés, nyugodt hangulatot, igazi szeretetteljes ünnepet varázsoljunk otthonunkba.

A legfontosabb dolog, hogy ne rontsa el a hangulatunkat, ha ezeket a szabályokat nem tudjuk minden esetben megvalósítani!

Itt van először is a karácsonyfa helyének kiválasztása. Kicsi lakásban örülünk, ha egyáltalán helyet találunk neki. Gondoljunk arra, hogy a karácsonyfa ideiglenes vendég. Tegyük nyugodtan oda, ahol a legjobban elfér!

Más a helyzet akkor, ha van elég tér. Ebben az esetben érdemes odafigyelni a vaszati szabályaira. Észak, kelet és főleg észak-kelet azok az égtájak, ahol a teret inkább szabadon kell hagyni. Nem szerencsés, ha itt leterheljük a pozitív energiákat. Ezekre az égtájakra csak abban az esetben állítsunk fenyőt, ha az nem túl nagy. Tehát a plafonig érő karácsonyfák inkább délre, délnyugatra, vagy nyugatra kerüljenek.

A fa és a lakás díszítése egyéniségünket tükrözi, de akik odafigyelnek otthonuk energetikai minőségére, azoknak érdemes figyelni a színek kiválasztására is!

Ha a sárga, a narancs, vagy az arany a kedvenced, akkor ezeket a színeket inkább keleten használd.

Délkelet a tűz területe. Ide kerülhet az égő piros, vagy mély bordó gömbökkel, sok égővel, esetleg tarkabarka díszekkel felöltöztetett karácsonyfa, és az adventi koszorú is, melynek gyertyái a tűz elemet erősítik.

Ha a fa délre kerül, akkor itt is a vörös és a bordó domináljon, délnyugaton a „földszínek”, a drappok, barnák, vörösbarnák, nyugaton a sötétkékek, lilák.

Északnyugaton a Hold bolygó és a levegő elem területén a fehéret és az ezüstöt használhatjuk, északon a zöldet, illetve a fa természetes zöldjét igyekezzünk érvényesíteni.

Északkeleten legyen a díszítés könnyed, légies, a színek legyenek világosak, pl. vajszínű vagy világossárga.

Fontos, hogy otthonunk szépítésekor pozitívak legyenek a gondolataink!

Bármilyen tevékenységhez ünnepi hangulatot varázsol, ha kellemes zenét hallgatsz közben. Ilyenkor gyakrabban gyújthatunk gyertyát, hiszen ezek az év legrövidebb nappalai. Érdemes beszerezni néhány számodra Karácsonyt idéző illóolajat is, pl. narancsot, fahéjat, szegfűszeget, ezek nemcsak hangulatunkat, hanem otthonunk energiáit is javítják.

Békés, boldog Karácsonyt kívánok!

Gyermektelen otthonok gyógyítása

Az otthonunkban jelenlévő pozitív életenergiák segítik a fogantatást és egészséges gyerekek születését.
Rendkívül fontos, hogy északról beengedjük a nőies, keletről a férfias pozitív életenergiákat, de a termékenység szempontjából ugyancsak szükséges, hogy ezek egyesülése is biztosított legyen északkeleten.

Az északnyugati terület a Hold uralma alatt áll. Ez a bolygó köztudottan összefügg a nőiességgel, illetve magasabb rendű nőiességünkkel, az anyasággal is.

Szemben, délkeleten a Vénusz uralkodik. Ha kedvezően használjuk ezt a területet, az jó hatással lesz párkapcsolatunk minőségére, érzékiségünkre. A délkeleti terület tüzes, dinamikus energiáinak hatására szerelmi életünkből sem fog hiányozni az egészséges szenvedély.

Ugyanakkor, ha délen és délkeleten nem megfelelően használjuk a tűz elemet, az fertőzéses, gyulladásos megbetegedésekhez, nőgyógyászati problémákhoz vezethet, ami szintén lehet a meddőség oka.

A föld elemhez kapcsolódó dolgokat otthonunk délnyugati területére kell csoportosítanunk annak érdekében, hogy a megfogant petesejt számára stabilitást, biztonságot teremtsünk, ezzel csökkentsük a vetélés kockázatát.

Nem szabad lebecsülni a nyugati terület szerepét, ez ugyanis a szép befejezések, lezárások égtája. Meg kell vizsgálnunk, milyen régi, le nem zárt esemény akadályoz minket abban, hogy új élet születésének adjunk lehetőséget.

Kiemelten fontos otthonunk középső része, ahol az éternek (az ősi magyar hitvilágban „szer” elem = szerelem) kellene érvényesülnie.

Mindebből látszik, hogy nincs olyan égtája otthonunknak, amely ne függene össze az anyasággal, illetve a termékenységgel, amelyet ne lehetne “gyógyítani” a vaszati eszközeivel is.

Hol és mivel játsszon a gyerek?

Mindenképpen tiszteletet érdemelnek azok a szülők, akik odafigyelnek arra, hogy természetes anyagokból készült berendezési tárgyakkal, egészségre ártalmatlan festésű, igényes játékokkal vegyék körül gyermekeiket.

Mindezek mellett a Vaszati választ ad arra is, hová kerüljenek a bútorok, játékok akkor, ha gyermekünk fejlődéséhez szeretnénk optimális feltételeket biztosítani.

A játékok jelentős része az éter elemhez kapcsolható. Ez az elem rendkívül fontos információhordozó tulajdonsággal bír, nagy hatással van a kialakuló intelligenciára, értelmi képességekre.

A készségfejlesztő játékoknak és a gyerekeinkkel való foglalkozásnak a legjobb helye ezért az északkelet-keleti terület. Keletre kerülhet mondjuk egy asztalka, amely mellé akár mi is leülhetünk játszani velük.

A délkeleti terület (a tűz elem és a Vénusz bolygó uralma alatt) jó hatással van esztétikai érzékükre, az északnyugati (a levegő és a Hold) mozgásukra, kommunikációs készségükre. Ennek megfelelően rendezhetjük be a szobának ezeket a sarkait bábparavánnal, hintalóval, mindenféle mozgó és mozgásba hozható játékkal.

Nyugodt pihenést biztosító gyerekszoba

A kisbabák és az óvodások mellett az iskolások számára is – akiknek általában a hét öt napja percre pontosan beszabályozott –, nagyon fontos a nyugodt alvás, amit leginkább a szobának a délnyugati része biztosíthat.

A gyerekszoba északkeleti területével szemben mindenféle korú gyermek az anyaméhben megszokott védettséget, biztonságot érezheti az ott jelen lévő föld elem hatására.

Ez az elem jelen van még a szoba déli és nyugati részén is, ezért ezek az égtájak is alkalmasak a nyugodt, kiegyensúlyozott pihenésre.

Ahhoz, hogy a föld elem kedvező hatása megfelelően érezhető legyen, területeinek leterheltebbnek kell lenniük az északi, északkeleti és keleti területeknél.

Az ágy, a bútorok jelentős súlyt képviselnek, ezáltal csökkentve itt a potenciálisan jelen lévő negatív energiák hatását.

Ha ablak, erkély van itt, súlyos, vastag függönyökkel zártabbá tehetjük, nagyobb földlabdás virágokkal terhelhetjük a délnyugatot. Sokat segíthetünk, ha itt a földszínek kicsit sötétebb árnyalatait használjuk.

Ha a kiságy feji része dél felé néz, ez az irány egészséges, mély alvást biztosít.

“Normális”-e egy vaszati gyerekszoba?

Minden szülő igyekszik gyermekének testi és szellemi fejlődéséhez a legmegfelelőbb körülményeket biztosítani. Ehhez hozzátartozik, hogy a Földön mindenütt jelen lévő pozitív életenergiák hatása az ő szobájukban is a lehető legjobban érvényesüljön.

A vaszati szerint berendezett gyerekszoba első ránézésre nem sokban különbözik bármelyik hagyományos gyerekszobától.
A különbség, hogy olyan fontos energetikai elveket veszünk figyelembe, amelyek biztosítják gyermekeink kiegyensúlyozott fejlődését.

Természetesen a gyerekek esetében is fontos az egyéni égtájak ismerete, de ezek közül a szoba helyének a lakáson belül legjobban a főégtájak, tehát a kelet, nyugat, észak, vagy a dél felelnek meg.

Ahogyan a házban, úgy a szobában is az északi, északkeleti és a keleti területeknek kellene leginkább nyitottnak lenniük azért, hogy a pozitív energiák hatása minél jobban érvényesüljön.

Ha ezeken a területeken nincs ajtó, vagy ablak, akkor próbáljuk meg úgy berendezni a szobát, hogy minél kevesebb, vagy legalább könnyebb bútor kerüljön ide.

Északra, északkeletre tehetünk tiszta vizet, pl. akvárium formájában, keletre pedig könyves, vagy játékos polcot. Északon mindenképpen, de a másik két égtájon is jó, ha van egy-két kisebb szobanövény, ami becsempészi a természetet.

Az ilyen nyitottság, könnyedség biztosítja legjobban egészséges testi és szellemi fejlődésüket, erősíti immunrendszerüket, segíti növekedésüket.