A vörös falak a csábítás eszközei? Csak óvatosan!

Mindig tiszteltem a kifinomult ízléssel rendelkező lakberendezőket, akik össze tudják hangolni a stílusokat, a megrendelők igényeit és még a helyiségek funkcióit is, a célnak megfelelően. Ha pedig a lakás még ráadásul hétköznap is lakható, na, az már a hab a tortán!

Minap is ámulva olvastam, mennyi apróságra figyelt a cikk írója, amelyek megvalósítása által olyan érzése támadhat látogatóinknak lakásunkba lépve, mintha „szerelmi barlangban” járna. Tehát, ha valaki ezt tűzné ki célként, mármint, hogy egész otthona őszintén kitárulkozva elárulja vágyait („…amint bent úgy kint..” Hermész Triszmegisztosz), akkor továbbadom a trükköket; „Színek, fényhatások, anyagok…ebben áll a nagy titok!”

Igen, ezek mind-mind hozzásegítenek a megfelelő hangulat eléréséhez. Vagyis kell sejtelmes hangulatvilágítás, süppedő szőnyeg és leginkább eredeti hernyóselyem párna.(Nehogy már elég legyen egy kis romantikához a párunk bőrének érintése! Na és azok a frissen vasalt, keményített, természetes anyagú és illatú ágyneműk? – az milyen snassz!)

A csúcs pedig a színek megválasztása!
Sem lakberendezőnek, sem vaszati szaktanácsadónak nem kell lenni ahhoz, hogy tudjuk; a szerelem, a csábítás, a szenvedély színe a vörös. Azt viszont nem árt hangsúlyozni, hogy mennyire óvatosan kell bánni ezzel a színnel, és árnyalataival is!

A tűz elem színeiről van szó, amelynek szerepe korunkban igencsak felerősödött. Néhány évszázaddal ezelőtt még csak fűtésre és ételeink elkészítéséhez használtuk, ma már elengedhetetlen háztartási elektromos eszközeink és közlekedési eszközeink működtetéséhez is.

Ezért át kell gondolnunk, hogy mindennapjainkban milyen problémákat okozhat, ha otthonunkban tovább erősítjük ezt az elemet a többi – föld, levegó, éter, víz-, rovására.

Egészséges dinamizmus helyett állandó nyugtalanság, feszültség, békés, átgondolt megoldások helyett a lobbanékonyság, harag, a vitákra, veszekedésre való hajlam fog bennünk felerősödni.

Ha alvászavarok, nőgyógyászati panaszok, bőrproblémák lépnek fel, akkor sem árt megvizsgálni lakásunkban a tűz és a többi elem egyensúlyát!

Tehát az egész lakást, sőt az egész hálószobát (aminek nem elhanyagolható funkciója a pihentető, nyugodt alvás sem), ebben a hangulatban átalakítani egészen biztos, hogy nem szerencsés!

A vaszati szerint délkelet a tűz területe, tehát a helyiségeknek és a lakásnak ezen az égtáján kell megjeleníteni, akár jelképes formában is.

Ha a tűz elemet sikerül otthonunkban a lehető legjobban, minden túlzástól mentesen felhasználni, az gazdagságot, jólétet, jó egészséget, és békességet eredményez.

Megteremti annak a lehetőségét is, hogy párkapcsolatunk harmonikus legyen, ne hiányozzon belőle az egészséges (!) szenvedély.

Egy ősi szimbólum használata

A szvasztika legkorábbi előfordulásai Indiában Harappában, az Indus-Szaraszvatí civilizációból ismeretesek, de szinte mindegyik archaikus kultúrában az idők kezdete óta fellelhető áldásos szimbólum.

Jóllehet a náci propaganda-gépezet az árjatan kapcsán foglalkozott az óind és a tibeti misztikával is, mégis rosszul döntöttek, amikor a sarkára állított szvasztikát választották jelképüknek. Eleinte ugyan hatalomra segítette őket, és segített a körülöttük lévő világ elpusztításában, viszont végül saját pusztulásukat idézte elő.

A lelkileg művelt árjanok (s ez a szó eredeti jelentése, nem pedig rasszt vagy nyelvet jelöl!) korától a hinduk mind a mai napig használják házasságkötések s egyéb ünnepségek áldásosabbá tételére, vagy házaik bejáratának védelmezése céljából.

A szó jelentése jólét (szu = jó, aszti = létezés), gyakran a szent óm szótag után ejtik ki.

Formája a napkorongot idézi a sugarakkal, egyúttal a Nap erejét és mozgását is jelzi. A legősibb napjel. A Nap pedig -valójában és szimbólumként is-, a sötétség eloszlatója, a világosság forrása, az ember létének záloga.
A szvasztika karjai mutathatnak balfelé és jobbfelé. Az ősi írások a jobbos szvasztikát áldásos jelnek, férfias szimbólumnak tekintik, a balos szvasztika viszont feminin és baljós jel.
A jobbos szvasztika az akadályokat elhárító Ganésa jele, míg a balos Káli istennőt személyesíti meg, valamint az éjszakát és a megsemmisülést szimbolizálja.

Így kerülhet ez a jelkép a vaszati harmonizáló eszközei közé akkor, amikor olyan komoly problémák adódnak házunk, vagy kertünk délnyugati részén, amelyeket egyéb eszközökkel nehezen lehet korrigálni. Ilyen például a délnyugati lejtés, főbejárat, nyitottság, rossz helyre került pince.

A délnyugati égtáj a föld elemhez, és egy olyan védikus bolygóhoz kapcsolódik, melynek felborult egyensúlya ill. negatív ereje életünk minden területére rossz hatással van. A család széthullása az utolsó mozzanat, amit például munkanélküliség, szenvedélybetegségek (drogfüggőség, alkoholizmus) előzhetnek meg.

A szvasztika olyan erőteljesen ható jelkép, amellyel ma is lehet élni, de amint a történelem éppen ezzel a szimbólummal kapcsolatban igazolja, visszaélni is.

 

A karácsonyfa helye és színei

A védikus időkben a Karácsonyt még nem ünnepelték a Földön, ám az általános vaszati elvek segítenek nekünk abban, hogy békés, nyugodt hangulatot, igazi szeretetteljes ünnepet varázsoljunk otthonunkba.

A legfontosabb dolog, hogy ne rontsa el a hangulatunkat, ha ezeket a szabályokat nem tudjuk minden esetben megvalósítani!

Itt van először is a karácsonyfa helyének kiválasztása. Kicsi lakásban örülünk, ha egyáltalán helyet találunk neki. Gondoljunk arra, hogy a karácsonyfa ideiglenes vendég. Tegyük nyugodtan oda, ahol a legjobban elfér!

Más a helyzet akkor, ha van elég tér. Ebben az esetben érdemes odafigyelni a vaszati szabályaira. Észak, kelet és főleg észak-kelet azok az égtájak, ahol a teret inkább szabadon kell hagyni. Nem szerencsés, ha itt leterheljük a pozitív energiákat. Ezekre az égtájakra csak abban az esetben állítsunk fenyőt, ha az nem túl nagy. Tehát a plafonig érő karácsonyfák inkább délre, délnyugatra, vagy nyugatra kerüljenek.

A fa és a lakás díszítése egyéniségünket tükrözi, de akik odafigyelnek otthonuk energetikai minőségére, azoknak érdemes figyelni a színek kiválasztására is!

Ha a sárga, a narancs, vagy az arany a kedvenced, akkor ezeket a színeket inkább keleten használd.

Délkelet a tűz területe. Ide kerülhet az égő piros, vagy mély bordó gömbökkel, sok égővel, esetleg tarkabarka díszekkel felöltöztetett karácsonyfa, és az adventi koszorú is, melynek gyertyái a tűz elemet erősítik.

Ha a fa délre kerül, akkor itt is a vörös és a bordó domináljon, délnyugaton a „földszínek”, a drappok, barnák, vörösbarnák, nyugaton a sötétkékek, lilák.

Északnyugaton a Hold bolygó és a levegő elem területén a fehéret és az ezüstöt használhatjuk, északon a zöldet, illetve a fa természetes zöldjét igyekezzünk érvényesíteni.

Északkeleten legyen a díszítés könnyed, légies, a színek legyenek világosak, pl. vajszínű vagy világossárga.

Fontos, hogy otthonunk szépítésekor pozitívak legyenek a gondolataink!

Bármilyen tevékenységhez ünnepi hangulatot varázsol, ha kellemes zenét hallgatsz közben. Ilyenkor gyakrabban gyújthatunk gyertyát, hiszen ezek az év legrövidebb nappalai. Érdemes beszerezni néhány számodra Karácsonyt idéző illóolajat is, pl. narancsot, fahéjat, szegfűszeget, ezek nemcsak hangulatunkat, hanem otthonunk energiáit is javítják.

Békés, boldog Karácsonyt kívánok!

Gyermektelen otthonok gyógyítása

Az otthonunkban jelenlévő pozitív életenergiák segítik a fogantatást és egészséges gyerekek születését.
Rendkívül fontos, hogy északról beengedjük a nőies, keletről a férfias pozitív életenergiákat, de a termékenység szempontjából ugyancsak szükséges, hogy ezek egyesülése is biztosított legyen északkeleten.

Az északnyugati terület a Hold uralma alatt áll. Ez a bolygó köztudottan összefügg a nőiességgel, illetve magasabb rendű nőiességünkkel, az anyasággal is.

Szemben, délkeleten a Vénusz uralkodik. Ha kedvezően használjuk ezt a területet, az jó hatással lesz párkapcsolatunk minőségére, érzékiségünkre. A délkeleti terület tüzes, dinamikus energiáinak hatására szerelmi életünkből sem fog hiányozni az egészséges szenvedély.

Ugyanakkor, ha délen és délkeleten nem megfelelően használjuk a tűz elemet, az fertőzéses, gyulladásos megbetegedésekhez, nőgyógyászati problémákhoz vezethet, ami szintén lehet a meddőség oka.

A föld elemhez kapcsolódó dolgokat otthonunk délnyugati területére kell csoportosítanunk annak érdekében, hogy a megfogant petesejt számára stabilitást, biztonságot teremtsünk, ezzel csökkentsük a vetélés kockázatát.

Nem szabad lebecsülni a nyugati terület szerepét, ez ugyanis a szép befejezések, lezárások égtája. Meg kell vizsgálnunk, milyen régi, le nem zárt esemény akadályoz minket abban, hogy új élet születésének adjunk lehetőséget.

Kiemelten fontos otthonunk középső része, ahol az éternek (az ősi magyar hitvilágban „szer” elem = szerelem) kellene érvényesülnie.

Mindebből látszik, hogy nincs olyan égtája otthonunknak, amely ne függene össze az anyasággal, illetve a termékenységgel, amelyet ne lehetne “gyógyítani” a vaszati eszközeivel is.

Hol és mivel játsszon a gyerek?

Mindenképpen tiszteletet érdemelnek azok a szülők, akik odafigyelnek arra, hogy természetes anyagokból készült berendezési tárgyakkal, egészségre ártalmatlan festésű, igényes játékokkal vegyék körül gyermekeiket.

Mindezek mellett a Vaszati választ ad arra is, hová kerüljenek a bútorok, játékok akkor, ha gyermekünk fejlődéséhez szeretnénk optimális feltételeket biztosítani.

A játékok jelentős része az éter elemhez kapcsolható. Ez az elem rendkívül fontos információhordozó tulajdonsággal bír, nagy hatással van a kialakuló intelligenciára, értelmi képességekre.

A készségfejlesztő játékoknak és a gyerekeinkkel való foglalkozásnak a legjobb helye ezért az északkelet-keleti terület. Keletre kerülhet mondjuk egy asztalka, amely mellé akár mi is leülhetünk játszani velük.

A délkeleti terület (a tűz elem és a Vénusz bolygó uralma alatt) jó hatással van esztétikai érzékükre, az északnyugati (a levegő és a Hold) mozgásukra, kommunikációs készségükre. Ennek megfelelően rendezhetjük be a szobának ezeket a sarkait bábparavánnal, hintalóval, mindenféle mozgó és mozgásba hozható játékkal.

Nyugodt pihenést biztosító gyerekszoba

A kisbabák és az óvodások mellett az iskolások számára is – akiknek általában a hét öt napja percre pontosan beszabályozott –, nagyon fontos a nyugodt alvás, amit leginkább a szobának a délnyugati része biztosíthat.

A gyerekszoba északkeleti területével szemben mindenféle korú gyermek az anyaméhben megszokott védettséget, biztonságot érezheti az ott jelen lévő föld elem hatására.

Ez az elem jelen van még a szoba déli és nyugati részén is, ezért ezek az égtájak is alkalmasak a nyugodt, kiegyensúlyozott pihenésre.

Ahhoz, hogy a föld elem kedvező hatása megfelelően érezhető legyen, területeinek leterheltebbnek kell lenniük az északi, északkeleti és keleti területeknél.

Az ágy, a bútorok jelentős súlyt képviselnek, ezáltal csökkentve itt a potenciálisan jelen lévő negatív energiák hatását.

Ha ablak, erkély van itt, súlyos, vastag függönyökkel zártabbá tehetjük, nagyobb földlabdás virágokkal terhelhetjük a délnyugatot. Sokat segíthetünk, ha itt a földszínek kicsit sötétebb árnyalatait használjuk.

Ha a kiságy feji része dél felé néz, ez az irány egészséges, mély alvást biztosít.

“Normális”-e egy vaszati gyerekszoba?

Minden szülő igyekszik gyermekének testi és szellemi fejlődéséhez a legmegfelelőbb körülményeket biztosítani. Ehhez hozzátartozik, hogy a Földön mindenütt jelen lévő pozitív életenergiák hatása az ő szobájukban is a lehető legjobban érvényesüljön.

A vaszati szerint berendezett gyerekszoba első ránézésre nem sokban különbözik bármelyik hagyományos gyerekszobától.
A különbség, hogy olyan fontos energetikai elveket veszünk figyelembe, amelyek biztosítják gyermekeink kiegyensúlyozott fejlődését.

Természetesen a gyerekek esetében is fontos az egyéni égtájak ismerete, de ezek közül a szoba helyének a lakáson belül legjobban a főégtájak, tehát a kelet, nyugat, észak, vagy a dél felelnek meg.

Ahogyan a házban, úgy a szobában is az északi, északkeleti és a keleti területeknek kellene leginkább nyitottnak lenniük azért, hogy a pozitív energiák hatása minél jobban érvényesüljön.

Ha ezeken a területeken nincs ajtó, vagy ablak, akkor próbáljuk meg úgy berendezni a szobát, hogy minél kevesebb, vagy legalább könnyebb bútor kerüljön ide.

Északra, északkeletre tehetünk tiszta vizet, pl. akvárium formájában, keletre pedig könyves, vagy játékos polcot. Északon mindenképpen, de a másik két égtájon is jó, ha van egy-két kisebb szobanövény, ami becsempészi a természetet.

Az ilyen nyitottság, könnyedség biztosítja legjobban egészséges testi és szellemi fejlődésüket, erősíti immunrendszerüket, segíti növekedésüket.

Ősi magyar térrendezés vaszatis szemmel

„…Ne veszítsük szem elől az emberi szellem történetének mély és oszthatatlan egységét.”
Mircea Eliade

A „magyar feng shui”

A neten „szörfözve” csalódott feng shui tanácsadók sorait olvasgatom, akik ma már a magyar energetikai térrendezés létjogosultságát indokolják.
Az egyik érv, hogy akár 10 évnyi tanulás után sem lett „kerek” számukra az a tudás, amit ezek az iskolák megfogalmaznak. A másik talán az a remény, hogy a magyarok is tanulhattak legalább annyit a természettől, mint a kínaiak, vagy bármelyik más keleti nép.

Honvágy, de mi után?
Igen, nekünk is megvannak a hagyományaink és szokásaink, amelyek apáról fiúra szálltak. Beleszülettünk a magyarságtudatba, amibe beletartozik a nyelv, a történelem, a szokások, a dalaink, jelképrendszerünk, stb.
„…a vérünkben van, más szóval azokat a rezgéseket tartalmazza, melyek ideszületésünktől fogva itt hatnak ránk. „ írja Színia, A magyar ház mágikus titkai c. könyv szerzője.

Csakhogy hol van az az „itt”, és mennyi ideje van ránk hatással? Éppenhogy mi (Juliánus barát, Kőrösi Csoma Sándor) indultunk el keletre a gyökereinket keresni! Ha pedig a génjeinkben hordozzuk, annak kialakulásához talán kevés az a kb. ezerszáz év a Kárpát medencében, s talán nem is olyan vonzó ezt az utat követnünk, ha átgondoljuk, hogy történelmünk során mennyi veszteséget éltünk át!

A vándorlások idején
kör alakú sátrakban laktunk. Ez felelt meg legjobban annak az életformának. A kör a víz szimbóluma, s mint az örökös mozgás, változás jelképe inspirálta az állandó helyváltoztatást.

A letelepedés együtt járt
otthonunk formájának megváltoztatásával. A négyzet, illetve a téglalap alaprajzú házak alapjainak lerakása a stabilitást, az állandóság biztonságát teremtette meg. A vaszati szerint is nagyon kedvező ez, ahogyan a keleti bejárat is, amely a kezdetekhez kapcsolódik, míg a nyugat a szép befejezések égtája.

Tűz a ház közepén?
Vajon milyen házakban éltünk a vándorlások előtt? Felsejlett vajon egy ősi falusi ház képe, vagy csak a jurta másolata lett az, ami felépült?
Nagyjaink szülőházaira és a falumúzeumokra visszaemlékezve elgondolkodom, hogy talán a ház középső részére került konyha táplálhatta sok magyar ember lobbanékony, haragvó természetét, és az asszonyok pörölésre, házsártosságra való hajlamát. (Mert ugye, ha nézeteltérésre kerül a sor, a magyar „nem ismer sem Istent, sem embert”.)

A konyha, a tűzhely és a kémény – a tűz, a víz, a levegő áramlása – kiszorítja, vagyis hiányzik az éter elem, a magasabbrendű szeretet, ami ezen a területen az Univerzum energiáival kellene, hogy összekössön minket. Ezt átgondolva, én nem javasolnék kandallót a házak közepére! Legjobb ezt a területet üresen hagyni, hogy szabadon érvényesüljön az éter, a „szer”-elem (magyar hitvilág).

Anyagi helyzetünk

Annyira fázunk az északi hideg szelektől, és annyira áhítjuk a meleg napot, hogy teljesen zárttá tesszük házaink északi oldalát, s külön kiemeljük a déli bejárat, déli ablakok, erkély fontosságát. Ezáltal teljesen felborítjuk az energiák egyensúlyát otthonainkban. Mivel nem a hidegtől betegszünk meg (az eszkimók talán állandó ápolásra szorulnak?), inkább kényelmesek, edzetlenek vagyunk, az áldott napsütés pedig egyre több káros sugárzást bocsát ránk, kicsit meg kellene nyitnunk otthonunkat az északról érkező anyagi, gyógyító, tápláló energiák előtt, és talán valamivel jobban lezárni a déli oldalt, a veszteségek égtáját!

Napjaink jól záródó és kiváló hőszigetelésű nyílászárói kiváló lehetőséget adnak rá, hogy – a vaszati egyik legfontosabb törvényét figyelembe véve – megnyissuk otthonunk északi részét is a fény előtt. Ezáltal nem lesz nagyobb fűtésszámlánk télen, viszont nyáron nem kell a lehúzott redőnyök mögött sötétben ücsörögnünk, illetve csökkenthetjük a klíma használatát, ami minden bizonnyal jót tesz a villanyszámlánknak. Ez már maga is egy nyereség, életünk más területeinek pozitív irányba fordulásáról nem is beszélve!

Nemcsak anyagi veszteségek
A negatív hatásokra egyből fél utcányi példával szolgálhatok: több éve lakatlan, eladhatatlan ház, presszó, ami már az ötödik tulajdonos kezében mondott csődöt, börtönviselt apa és férj, széthullott család. A legszomorúbb eset az volt, amikor a fiatal családfő a beköltözés után nem sokkal meghalt.
Egy utca páros oldala, azaz hasonló adottságokkal rendelkező házak. Mindegyiknek zárt az északi oldala, és déli a bejárata, ami megfelel a magyar energetikai térrendezés szabályainak, de ellentmond a természet univerzális törvényeinek.

Magyarország domborzata
Nagyobb léptékben nézve mindezt, az országunk is ilyen hibáktól szenved. A Kárpátok ívének észak-északkelet-keleti irányú lezárása, illetve a déli nyitottság, délnyugati tengerpart mellett a „történelmi” Magyarország középpontja Szarvasnál egy szélmalom volt!
Balsorsunk folytatódik Trianon után is: az Északi-középhegység ugyan alacsonyabb, viszont az ország területe is kisebb…

Így azt javaslom, ha nem is hagyatkozunk mindnyájan az ősi, egyetemes tudást átörökítő Védikus Irodalomra, amelyet a modern fizika törvényei is alátámasztanak, azért bánjunk óvatosan a térrendezési elvek használatával!

Nekem is nagyon tetszenek azok a régi falusi házak, amelyeket még itt-ott láthatunk, megragadnak a skanzenek hangulatai. Ha valakinek szimpatikus ez a stílus, meg lehet próbálni megvalósítani az univerzális energetikai törvények – a vaszati szabályai – szerint.

Vagy tervezhetünk olyan házat, amelynek minden oldala nyitott, szimmetriájából a tökéletesség szépsége árad, a régi magyar kastélyokhoz, palotákhoz hasonlóan.

Gondolkodjunk el, tájékozódjunk, mielőtt építkezésbe kezdünk, vagy átrendezzük, felújítjuk otthonunkat!