Vaszatiterv Főoldal
Legközelebbi előadás

-

yantrák
Gyakorló feladatok
Gyakorló feladatok
Facebook
Vaszati múltja és jelene

Ősi magyar energetikai térrendezés?

„...Ne veszítsük szem el�?l az emberi szellem történetének mély és oszthatatlan egységét.”
Mircea Eliade
A „magyar feng shui”
A neten „szörfözve” csalódott fend shui tanácsadók sorait olvasgatom, akik ma már a magyar energetikai térrendezés létjogosultságát indokolják.
Az egyik érv, hogy akár 10 évnyi tanulás után sem lett „kerek” számukra az a tudás, amit a feng shui több iskolája megfogalmaz. A másik talán az a remény, hogy a magyarok is tanulhattak legalább annyit a természett�?l, mint a kínaiak, vagy bármelyik más keleti nép.

Honvágy, de mi után?
Igen, nekünk is megvannak a hagyományaink és szokásaink, amelyek apáról fiúra szálltak. Beleszülettünk a magyarságtudatba, amibe beletartozik a nyelv, a történelem, a szokások, a dalaink, jelképrendszerünk, stb.
„…a vérünkben van, más szóval azokat a rezgéseket tartalmazza, melyek ideszületésünkt�?l fogva itt hatnak ránk. „ írja Színia, A magyar ház mágikus titkai c. könyv szerz�?je.
Csakhogy hol van az az „itt”, és mennyi ideje van ránk hatással? �?ppenhogy mi (Juliánus barát, K�?rösi Csoma Sándor), indultunk el keletre a gyökereinket keresni! Ha pedig a génjeinkben hordozzuk, annak kialakulásához talán kevés az a kb. ezerszáz év a Kárpát medencében, s talán nem is olyan vonzó ezt az utat követnünk, ha átgondoljuk, hogy itteni történelmünk során mennyi veszteséget éltünk át!

A vándorlások idején
kör alakú sátrakban laktunk. Ez felelt meg legjobban annak az életformának. A kör a víz szimbóluma, s mint az örökös mozgás, változás jelképe inspirálta az állandó helyváltoztatást.

A letelepedés együtt járt
otthonunk formájának megváltoztatásával. A négyzet, illetve a téglalap alaprajzú házak alapjainak lerakása a stabilitást, az állandóság biztonságát teremtette meg.

Tűz a ház közepén?
Vajon milyen házakban éltünk a vándorlások el�?tt? Felsejlett vajon egy �?si ház képe, vagy csak a jurta másolata lett az, ami felépült?
Gondolom, a ház középs�? részére került konyha táplálhatta sok magyar ember lobbanékony, haragvó természetét, és az asszonyok pörölésre, házsártosságra való hajlamát. (Mert ugye, ha nézeteltérésre kerül a sor, nem ismerünk sem Istent, sem embert.)
A tűz, a víz, a leveg�? áramlása kiszorítja, vagyis hiányzik a „szer-elem”, a magasabbrendű szeretet, az éter, ami ezen a területen az Univerzum energiáival kellene, hogy összekössön minket. Ezt átgondolva, én nem javasolnék kandallót a házak közepére! Legjobb ezt a területet üresen hagyni, hogy szabadon érvényesüljön az éter elem.

Az anyagi helyzetünk
Annyira fázunk az északi hideg szelekt�?l, és annyira áhítjuk a meleg napot, hogy teljesen zárttá tesszük házaink északi oldalát, s külön kiemeljük a déli bejárat, déli ablakok, erkély fontosságát. Ezáltal teljesen felborítjuk az energiák egyensúlyát otthonainkban. Mivel nem a hidegt�?l betegszünk meg (az eszkimók talán állandó ápolásra szorulnak?), inkább kényelmesek, edzetlenek vagyunk, az áldott napsütés pedig egyre több káros sugárzást bocsát ránk, kicsit meg kellene nyitnunk otthonunkat az északról érkez�? anyagi, gyógyító, tápláló energiák el�?tt, és talán valamivel jobban lezárni a déli oldalt, a veszteségek égtáját!

Nemcsak anyagi veszteségek
A negatív hatásokra egyb�?l fél utcányi példával szolgálhatok: több éve lakatlan, eladhatatlan ház, presszó, ami már az ötödik tulajdonos kezében mondott cs�?döt, börtönviselt apa és férj, széthullott család. A legszomorúbb eset az volt, amikor a fiatal családf�? a beköltözés után nem sokkal meghalt.
Egy utca páros oldala, azaz hasonló adottságokkal rendelkez�? házak. Mindegyiknek zárt az északi oldala, és déli a bejárata, ami megfelel a magyar energetikai térrendezés szabályainak, de ellentmond a természet univerzális törvényeinek.

Magyarország domborzata
Nagyobb léptékben nézve mindezt, az országunk is ilyen hibáktól szenved. A Kárpátok ívének észak-északkelet-keleti irányú lezárása, illetve a déli nyitottság mellett a „történelmi” Magyarország középpontja Szarvasnál egy szélmalom volt!
Balsorsunk folytatódik Trianon után is: az �?szaki-középhegység ugyan alacsonyabb, viszont az ország területe is kisebb…

Így azt javaslom, ha nem is hagyatkozunk mindnyájan az �?si, egyetemes tudást átörökít�? Védikus Irodalomra, amelyet a modern fizika törvényei is alátámasztanak, azért bánjunk óvatosan a térrendezési elvek használatával!

Gondolkodjunk el, tájékozódjunk, miel�?tt építkezésbe kezdünk, vagy átrendezzük, felújítjuk otthonunkat!
2008.09.17 20:28

vissza

lap tetejére

Hírlevél

Aktualitások
Vaszati gyerekszoba
Égtájak otthonunkban
© 2011

e-mail:
info@vaszatiterv.hu