Kedves lelkes „amatőr vaszatisok”!

„Az a gyanús, ami nem gyanús”, motyogta Pelikán elvtárs egy fa ágán ülve a Tanú c. filmben a Duna áradását, otthonának elvesztését is figyelmen kívül hagyva.


És persze nem értette.

Idő, energia, pénz
Én – legalábbis azt hiszem- értem, hogyan mehetünk el nap, mint nap annyi értékes dolog mellett, miközben időnk, energiánk, illetve nem utolsó sorban pénzünk jelentős százalékát – ha nem a teljes egészét- haszontalan, felesleges, sok esetben káros anyagi és szellemi termékekre pazaroljuk.
Ez az emberek szabad választása, nem ítélkezem. Azt sem jelentem ki, hogy én mentes vagyok minden „földi” függőségtől.
Sajnos nagyon is értem, hogy könnyebb a könnyebb utat választani, a könnyebbnek látszó végét megfogni a dolgoknak.

Valóban hiszünk benne?
Azt viszont már nem értem, hogy aki közel kerül valamihez, amiről úgy érzi: ez igen, ezt akarom, mert hiszek benne, hiszem, hogy megváltoztatja az életem – akkor miért nem óvatosabb, és körültekintőbb? Miért a pénztárcájára, miért nem a vágyott harmóniára, szebb, boldogabb, nyugodtabb, egészségesebb életre fókuszál?
Csak annyira hisz az egészben, hogy elolvas néhány, vagy akár sok-sok cikket, talán még könyveket is vásárol, de szakembert nem hív, tanfolyamra nem megy el?

Mégiscsak az a gyanús, ami nem gyanús?
Miért is kezdenénk gyanakodni arra, ami olyan egyértelműnek látszik?!
Nosza, próbáljunk meg cikkek, hírlevelek, esetleg könyvek alapján felépíteni, de akár csak berendezni is egy házat!

Mondjuk, elolvassuk Manhertz Edit cikkét: Északkelet otthonunk energiakapuja.
Ez tiszta sor; kapu, bejárat helye: északkelet.
Ja, hogy nem nekünk kell itt bejönni, koszos cipővel, csöpögő esernyővel, hanem a tiszta, friss energiáknak? Hú, erre nem is gondoltunk!

Aztán valahol azt olvassuk, hogy a Jupiter a gyerekszoba ura, illetve északkeleten uralkodik. Nosza, tervezzük északkeletre a gyerekszobát! Addig nem is lenne baj, amíg csak tanulóról van szó, csakhogy a gyerek általában a gyerekszobában alszik. Ez pedig már nem valami szerencsés megoldás. Főleg akkor, ha csemeténk egyéni égtájai között az északkelet egyáltalán nem szerepel.

Ahogyan az sem, ha délkeletre tervezzük a hálószobát, mondván, hogy mindkettő a Vénusz bolygó fennhatósága alatt áll. Ugyanis otthonunk délkeleti része a tűz elem területe, ami a lehető legrosszabb az alvás szempontjából.

Csak egy kis ízelítőt próbáltam adni azokból a bakikból, amikkel az eddigiek során találkoztam. Azt szeretném kinyilvánítani mindenki számára, hogy minket, akik cikkeket, hírleveleket írunk, a legnemesebb szándék vezérel, amikor sok-sok értékes tudást átadunk ilyen formában.
Azt a felelősséget azonban nem tudjuk vállalni, ha ezeket az információkat valaki félreérti.

Becsavarom a villanykörtét, de ha kell, villanyszerelőt hívok
Minden választott hivatás, szakma mögött hatalmas mennyiségű idő, energia és pénz van. Ha pedig ez nem látszik, akkor az csakis annak a tehetségnek köszönhető, amellyel az illető azt a tevékenységet működteti.
Így, azt gondolom, ha bepillantunk egy szakértői munka rejtelmeibe, ne legyünk annyira magabiztosak, hogy legalább egy kicsit ne gyanakodjunk!


Mert, ha felépül egy ház, amelyben egész további életünket szeretnénk leélni, de ami minden igyekezetünk ellenére nem igazán hozza meg a várt boldog életet, akkor egy másik mondatot mondogathatunk:
Az a drága, ami nem drága…